Zeeuwse Gemeenten kopen voortaan circulaire afvalcontainers

De meeste Zeeuwse gemeenten kopen vanaf nu circulaire afvalcontainers, die gemaakt zijn van ingezameld plastic afval.
Hiervoor heeft de ZRD samen met de gemeenten Middelburg, Terneuzen en Vlissingen een Europese aanbesteding georganiseerd.
SULO is de partij die deze aanbesteding heeft gewonnen en de afvalcontainers mag leveren de komende jaren.

Initiatief via branche organisatie NVRD

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD), waarvan alle Zeeuwse gemeenten lid zijn,
heeft in 2016 het initiatief genomen om eigen inkoopkracht te organiseren.
Onder de titel ‘Wij maken werk van circulair’ is een project gestart, dat zich richt op het stimuleren en faciliteren van de rol van gemeenten en publieke afvalbedrijven als inkopers van circulaire producten.
Een deel van het huishoudelijk plastic verpakkingsafval was moeilijk verwerkbaar tot nieuwe producten.
Door in een bestek te eisen dat afvalcontainers zo veel mogelijk van ingezameld huishoudelijk plastic verpakkingsafval worden gemaakt,
stimuleren de gemeenten een afzetmarkt voor deze afvalstroom.

 Containerbranche eindelijk mee

In het begin was de containerbranche niet ‘mee’ in het idee voor circulaire minicontainers.
De containers worden in het buitenland gemaakt en er werd bij voorkeur gebruik gemaakt van virgin (nieuw) materiaal op basis van minerale olie. Leveranciers gaven aan dat containers gemaakt van gerecycleerd plastic veel minder lang mee zouden gaan,
kwalitatief minder sterk zouden zijn, veel duurder zouden zijn, alleen uitgevraagd zouden worden in Nederland en meer van dit soort excuses.
Toen tijdens meerdere marktconsultatierondes bleek dat het de gemeenten in Nederland menens was,
zijn ze alsnog overstag gegaan en is de ontwikkeling van de circulaire afvalcontainer goed op gang gekomen.
In NVRD verband is gewerkt aan een modelbestek, wat door gemeenten kon worden gebruikt.
Na de gemeente Rotterdam, inzamelaars zoals HVC en Meerlanden, Midwaste, Houten, Utrecht en De Bilt is eind 2019 ook een Zeeuws bestek op de markt gebracht. In Zeeland lag de focus niet op een hele lichte container (met minder materiaalgebruik) en is in tegenstelling tot het landelijk modelbestek gekozen voor een massieve as. Dit alles om omwaaien te voorkomen.
De containers zijn in een praktijktest met verschillende vuilniswagens aan allerlei omstandigheden blootgesteld en zelfs in de vriescel van de vismijn in Vlissingen opgeslagen geweest.
De winnende inschrijver SULO kwam succesvol door alle proeven en had tevens een gunstige prijs, lager dan de containerprijs voorheen.

Circulair ontwerp

De nieuwe afvalcontainers worden voortaan geleverd in één kleur (grijs), waarbij in Middelburg, Terneuzen en Vlissingen alleen de kleur van het deksel de afvalfractie aangeeft.
De ZRD heeft voor haar gemeenten (Kapelle, Hulst, Noord-Beveland, Reimerswaal, Sluis, Tholen en Veere) zelfs gekozen om alleen op het deksel met een kleurclip, de kleur van de afvalfractie aan te geven.
Groen voor Groente- Fruit en Tuinafval (GFT), blauw voor oud papier en karton en oranje eventueel voor plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingsafval en drankenkartons (PMD).
Zo kan er meer recyclaat worden verwerkt in de containers en zijn de containers onderling uitwisselbaar.
Als er iets in de inzameling veranderd hoeft alleen de kleurclip of het deksel vervangen of omgewisseld te worden.

 

 

error: Copyright - © SASFM 2015 - 2020

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

SAS FM maakt gebruik van cookies om uw ervaring te optimaliseren.

Sluiten