Terneuzen versterkt financiële positie door plus van 5 miljoen

De gemeente Terneuzen heeft een flinke plus op de jaarrekening van vorig jaar. De gemeente kan een bedrag van 5.065.000 euro bijschrijven. Dit is 3,7 miljoen meer dan eerder voorzien. Het positieve resultaat komt door lagere uitgaven dan gepland (zoals minder kapitaallasten en personeelskosten). Hogere inkomsten waren er ook, onder andere via leges voor omgevingsvergunningen en verkoop van gronden. De plus gaat Terneuzen grotendeels (4,4 miljoen) gebruiken om de financiële positie te versterken.

 

Uit de terugblik op 2017 blijkt dat de gemeente aan veel speerpunten aandacht heeft kunnen geven. Zo werd vorig jaar de herinrichting van de Markt gestart en stappen gezet in de volgende fases van het project Veerhaven. Ook plaatste de gemeente 744 zonnepanelen op het gemeentelijk gebouw De Koegors. De gemeente investeerde verder in diverse projecten waaronder het dorpshuis ’t Kaaike in Zuiddorpe. Via een burgerparticipatietraject werd een plan gemaakt om van dat dorpshuis een multifunctionele accommodatie voor jong en oud te maken. De uitvoering hiervan startte in 2017.

 

Reserveren

Het meeste geld dat in 2017 over is gehouden, zet de gemeente opzij in de algemene reserve. Diverse posten waar geld over was, worden doorgeschoven naar 2018.  Het gaat dan om armoedebestrijding onder kinderen (91.000), het sociaal domein (36.000), Vluchtelingen/Asielzoekers (114.000) en de gevolgen van bevolkingskrimp (154.000).

 

Schuldpositie

De gunstige uitkomst van de jaarrekening zorgt ervoor dat de gemeente weer een flinke stap kan zetten naar een gezondere verhouding tussen schulden en eigen vermogen. De gemeente heeft als ambitie om dat percentage naar beneden te brengen. Ook wordt, door een verlaging van de leningen, de schuld per inwoner verminderd.

error: Copyright - © SASFM 2015 - 2018

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

SAS FM maakt gebruik van cookies om uw ervaring te optimaliseren.

Sluiten