Gratis compost op de milieustraten – Nationale Compostdag 17 maart 2018

Op zaterdag 17 maart 2018 doen alle milieustraten in Zeeland weer mee aan de Nationale Compostdag. Op deze dag kan iedere bezoeker van de milieustraat één gratis zak compost ontvangen.  

Wat is compost?
Compost wordt gemaakt van groente- fruit en tuinafval (gft). Het is een donkerbruin tot zwart, kruimelig en droog kwaliteitsproduct, wat kan worden toegepast in de tuin of in de landbouw als bodemverbeteraar. Compost wordt gemaakt van het gescheiden ingezamelde organische afval, zoals het gft-afval. Plantaardige resten, etensresten, groenteresten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren en snoeihout worden door micro-organismen bijna tot humus afgebroken.

Waarom gft-inzameling

In Zeeland bevat het restafval nog bijna 40% groente-, fruit en tuinafval (gft). Dit gft-afval hoort niet in de restafvalcontainer thuis, maar in de gft-container. Composteren van gft-afval is een milieuvriendelijke en relatief goedkope manier van afvalverwerking. Composteren is minder duur dan verbranden van restafval. Het bespaart dus geld en is goed voor het milieu.

Composteringsproces
Het in Zeeland ingezamelde gft-afval wordt naar de composteringsinstallatie in Nieuwdorp gebracht. In 6-8 weken tijd wordt dit gft-afval omgezet in kwaliteitscompost. Het eindproduct bevat veel organische stof en kan worden gebruikt als bodemverbeteraar. Het verbetert de bodemstructuur, waardoor planten beter kunnen groeien. Bovendien legt compost CO2 vast in de bodem.

Dank voor uw bijdrage

Door deel te nemen aan de Landelijke Compostdag willen de Zeeuwse gemeenten hun inwoners bedanken voor het goed gescheiden aanbieden van hun gft afval. Iedere bezoeker van de milieustraat kan op deze dag gratis een zak compost meenemen. Op deze manier kunnen Zeeuwse burgers hun eigen afval weer opnieuw gebruiken in de tuin. Let op: deze actie geldt zolang de voorraad strekt en op=op.

error: Copyright - © SASFM 2015 - 2018

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

SAS FM maakt gebruik van cookies om uw ervaring te optimaliseren.

Sluiten