Kunstenaar Hannes Verhoeven krijgt opdracht voor beeld Frank Koulen.

Beeldend kunstenaar Hannes Verhoeven (1984) uit het Brabantse Esbeek heeft de opdracht gekregen om het beeld van Frank Koulen te maken. Zijn ontwerp werd donderdagavond tijdens een bijeenkomst in Porgy en Bess gekozen door een jury, bestaande uit Patrick Koulen, Thom Schaar van het Centrum voor Beeldende Kunst in Middelburg, cultuurwethouder Frank Deij, cultuurambtenaar Heleen van Espen en bestuursleden van Porgy en Bess Maja Lemmen en Ron Barbé.

Er waren in totaal drie inzendingen, uit Amsterdam, Zeeuws-Vlaanderen en Esbeek. Cultuurwethouder Frank Deij: “Het is een eensgezinde keus geweest, waarbij we zeker ook ons hart hebben laten spreken. De kunstenaar heeft precies aangevoeld hoe hij de nagedachtenis van Frank Koulen en de betekenis van Frank voor de stad levend kan houden. Het beeld straalt vrolijkheid, ambiance en gastvrijheid uit. Frank neemt met een opgewekte zwaai zijn hoed af en groet daarmee zijn gasten.
Ook zijn bekende uitgestoken hand is aanwezig, wijzend naar zijn Porgy en Bess. Chapeau.”

Beweging in de stad
Met name de symboliek van de gastvrijheid is voor de gemeente belangrijk. “We willen dat het beeld van Frank de gastvrijheid van de stad uitstraalt en tegelijk ook de dynamiek van de stad: stelt Frank Deij. Vandaar ook de lopende houding van de figuur, het is net alsof Frank op je afkomt. Beweging in de stad. Frank zei ooit: “We bouwen hier huizen, sluizen en fabrieken. Maar wanneer bouwen we nu eens aan de mensen.” Dat was in de roerige jaren zestig.

Bouwen aan mensen
“Ook in deze tijd wordt er volop geïnvesteerd in Terneuzen”, stelt Frank Deij. “We bouwen weer huizen en we bouwen zelfs een nieuwe sluis. Met dit beeld bouwen we nu ook aan mensen. Want dit beeld van Frank Koulen maakt deel uit van een groter geheel. Het moet het vertrek- en eindpunt zijn van een route door de binnenstad naar het sluizencomplex. Daar zijn we van plan om het beeld ‘De Ballerina van de Zeeman’ van de Gentse kunstenaar Walter de Buck te plaatsen. Walter en Frank waren vrienden van elkaar. Beiden hebben in hun eigen stad een mooie erfenis nagelaten. Walter de Buck in Gent het cultuurcafe ’t Trefpunt en de nieuwe Gentse Feesten. Frank Koulen is de grondlegger van Porgy en Bess en heeft de basis gelegd voor het jazzfestival.”

Route
“Met het samengaan van de havenschappen van Gent en Zeeland hebben we de economische verbinding met Gent verstevigd, dat gebeurt nu ook op cultureel gebied”, stelt Frank. “Het is de bedoeling om op de route tussen de twee beelden wisselende openlucht exposities te houden. Daarin willen we vooral de mensen die wonen en werken in de stad een plek geven. Het eerste initiatief is een foto-expositie over onze eigen medewerkers die werken in de openbare ruimte en onze stad schoonhouden. Kortom, geheel in lijn met het gedachtegoed van Frank bouwen we op deze manier aan mensen. Met het beeld van Frank Koulen en de wisselexpositie is het drieluik wat we voor ogen hebben bijna compleet.”

Voor voormalig stadhuis
De kunstenaar heeft ongeveer zes maanden nodig om het beeld van Frank Koulen, dat in brons wordt gegoten af te maken. Het beeld krijgt een plekje voor het voormalige stadhuis in de Noordstraat. Met de opdracht is een bedrag van ruim 20.000 euro gemoeid. De ene helft van het bedrag, plus het plaatsen van het beeld, neemt de gemeente Terneuzen voor haar rekening. De andere helft van het bedrag is opgebracht via crowdfunding door vrijwilligers en sympathisanten van Porgy en Bess, in samenwerking met de Rabobank.

error: Copyright - © SASFM 2015 - 2018

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

SAS FM maakt gebruik van cookies om uw ervaring te optimaliseren.

Sluiten